Ti-ai cumparat un PC, computer, calculator, spune-i cum vrei. Vrei sa afli ce programe de calculator trebuie sa instalezi de la inceput, ca sa mearga totul struna? Atunci citeste cu atentie acest articol.

Pentru fiecare dintre voi cerintele de la calculator ar putea fi diferite, dar am sa incerc sa fac o lista cu cele mai importante softuri si programe pentru calculator de care are nevoie oricine vrea sa-si foloseasca in conditii optime computerul personal.

Primul soft de care ai nevoie pe calculator este, bineinteles, sistemul de operare, dar aici, am ales sa ma refer la cei care isi instaleaza o versiune de Windows XP, Vista sau Windows 7/8, deoarece ei sunt majoritari. Rog fanii Linux sa nu se supere, voi reveni cu un articol dedicat si lor, legat de programele ce ar trebui sa si le instaleze.

1. Antivirus

In niciun caz nu este recomandat sa incepi browsing-ul pe internet fara un antivirus, unul dintre programele de calculator obligatorii atunci cand va conectati la Internet. Aici ti-am povestit despre cei mai buni antivirusi gratuiti si cum ii poti instala foarte simplu.

Personal, folosesc Avast, care nu m-a lasat balta de doi ani incoace. Il descarci de aici. Vrei sa dai un ban in speranta ca primesti mai mult? Am vorbit si de cei mai buni antivirusi platiti aici asa ca stii ce ai de facut. As recomanda BitDefender sau Kaspersky. Nu de alta, dar mai in toate topurile sunt pe primele locuri.

2. Arhivator/dezarhivator

Este extrem de util pentru ca unele kit-uri vin arhivate si nu vrei sa stai sa te uiti la ele ca broasca la inundatie. Cel mai celebru si eficient (parerea mea) program calculator de acest tip este WinRAR, iar despre „dansul” am vorbit pe indelete aici. Daca nu ai chef sa mai treci prin pledoaria mea, poti downloada acest program de pe site-ul WinRAR.

3. Browser

Daca vrei peri albi si blocaje din 5 in 5 minute, poti ramane cu Internet Explorer-ul care vine instalat in Windows. Cel putin pentru cateva saptamani se va comporta onorabil, dar nu e o scuza sa nu vrei ceva mai bun. Asta se traduce prin programe pentru PC precum Chrome, Firefox sau Opera. Chrome poate fi descarcat gratuit de aici, Firefox de aici, iar Opera de aici.

4. Drive virtual

Ti-a dat un amic niste kit-uri sub forma de imagine pe un stick USB? Poti vedea continutul imaginii si instala cu WinRAR (pentru ca o imagine este in sinea ei o arhiva), dar o forma mult mai eleganta de utilizare pe viitor ar fi sa instalezi un program de calculator care creaza un drive optic virtual. Cel mai popular si eficient din toate timpurile este Daemon Tools, iar despre el am vorbit le larg aici. Nu este musai sa citesti despre el daca va cunoasteti deja, asa ca il poti descarca de aici.

5. Soft de inscriptionare CD/DVD/Blu-ray

Personal cred ca vremea CD-urilor si DVD-urilor a cam trecut, in sensul ca nu prea mai stiu oameni care fac back-up-uri pe discurile optice amintite. Majoritatea utilizatorilor transfera date pe stick-uri de memorie care au ajuns la capacitati de stocare impresionante sau pe hard disk-uri portabile.

Este insa o intreaga nebunie sa faci un stick USB bootabil (pentru a instala un sistem de operare) asa ca tot CD-ul si DVD-ul sunt caile mai usoare pentru misiunea asta. Cum inscriptionezi un disc? Cel mai popular program pentru asta este Nero, iar despre cea mai noua versiune am vorbit si noi aici. Versiunea descarcabila costa 80 de euro.

6. Multimedia

In mod sigur vei vrea sa asculti muzica sau sa te uiti la un film pe computer. Aici vei gasi o lista cu cele mai bune programe de vazut filme. Cel putin acasa, PC-ul este o statie de entertainment (ca sa nu zic distractie care ar fi fost un motto de post de radio). Pentru muzica, toata lumea care a avut de-a face cu un computer pana acum stie ca exista Winamp. Este intr-adevar cel mai popular, dar exista si alternative, unele ceva mai reusite.

Am vorbit despre asta aici. Eu unul, dupa ce am scris materialul cu pricina am ramas cu playerul AIMP care poate fi descarcat gratuit de pe site-ul din paranteza Nu te speria ca vezi scris in ruseste. In dreapta sus poti alege limba, asa ca treci pe engleza (EN).

Pentru filme, de ani de zile folosesc BS.Player, iar subiectul a fost si el tratat pe larg aici. Desi interfata nu este de secol XXI, softul este extrem de usor de folosit, iar lucrul cu diacriticele este chiar o joaca de copil.

7. Suita office

Alte programe utile pentru PC sunt cele pentru vizualizarea si editarea documentelor Word si Excel. Sigur, Microsoft Office este de departe cel mai bun program de acest tip, insa pretul acestuia este foarte ridicat. De aceea, noi iti recomandam cu incredere OpenOffice, care isi face foarte bine treaba pentru un utilizator obisnuit, chiar daca la inceput vei avea nevoie de o scurta perioada de acomodare cu interfata si optiunile sale. Am scris un articol si despre suite office online.

if( === -1 ){ = 1; } else { = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

8. Stocare fisiere in cloud

Alte programe de instalat pe calculator sunt cele care iti permit sa pui fisiere in cloud nu neaparat pentru backup, ci pentru a le putea accesa cu usurinta si pe de alte calculatoare sau chiar de pe telefoane si tablete. Cel mai popular program pentru cloud este, fara indoiala, Dropbox, pe care personal il folosesc zilnic. Totusi, exista si variante precum SkyDrive, un program Microsoft care are avantajul ca iti ofera 7 GB de spatiu in loc de cei 2 GB ai Dropboxului. Aici gasesti mai multe programe pentru stocarea fisierelor in cloud.

9. Editare poze

Pozele facute in vacante pot fi vazute usor cu programul preinstalat pe Windows, dar ce faci cand vrei sa tai pozele pentru a ocupa mai putin spatiu sau pentru a elimina anumite persoane din peisaj? Poti apela la programe gratuite pentru poze precum Irfan View, care este foarte usor de utilizat, sau te poti indrepta spre programe online de editare. Cea mai buna (si mai scumpa) solutie este, evident, Adobe Photoshop.

10. Torrente

Clientii de DC++ au disparut de mult din preferintele utilizatorilor, iar torrentele reprezinta metoda favorita pentru a descarca fisiere de pe internet. Unul dintre cele mai bune programe pentru calculator de acest tip este uTorrent, insa daca din diverse motiove nu iti place poti folosi orice alt program din aceasta lista. In plus, daca nu esti familiar cu torrentele poti citi acest articol introductiv.

Concluzii

Cam astea au fost sugestiile mele pentru un incepator in ale computerului. Toate aceste programe de calculator sunt aproape obligatorii pentru o buna utilizare a PC-ului.

Sigur, e posibil sa mai ai nevoie si de alte programe, pentru ca exista multe softuri pe care le instalezi treptat, dar programele pentru calculator prezentate aici le-am considerat de prim moment, ele instalandu-se imediat dupa instalarea sistemului de operare.

Mi-a scapat ceva? Spune-mi in comentarii!

Post a Comment