În ultimii ani, un număr considerabil de producători de microelectronice au făcut eforturi semnificative pentru a crea cel mai scump computer, prețul anului 2016 te poate surprinde foarte mult. Un număr mare de dispozitive au fost lansate astăzi pe piață, în dezvoltarea cărora au fost utilizate metale prețioase și bijuterii, ceea ce le-a influențat semnificativ costul.
Topul celor mai scumpe 5 dispozitive personale din lume
Bestseller - Fujitsu
Cel mai scump computer din 2016 - această nominalizare a fost acordată modelului Fujitsu, care este estimat la 1,2 miliarde de dolari. Dispozitivul prezentat aparține locului 4 pe planetă în ceea ce privește viteza. Puterea de procesare a computerului este de 11 petaflops. Calculatorul Fujitsu va costa întreținerea a 10 milioane de dolari. Pentru ca dispozitivul să funcționeze eficient, are nevoie de energie electrică pe cât consumă 10.000 de gospodării japoneze pe zi.
Simulator de pământ
Un alt computer japonez, al cărui nume este tradus prin „Simulatorul Pământului”, costă 500 de milioane de dolari. Proiectul de dezvoltare a unui astfel de dispozitiv a fost finalizat în 1997. Atunci prețul său a fost de 60 miliarde de yeni japonezi. Fabricarea computerului în sine a fost finalizată până în 2002. Creat pentru Agenția pentru Studiul Proceselor Aviaționale și Spațiale în perioada 2002-2004, computerul a fost cel mai rapid de pe planetă. La un moment dat, creația sa a făcut o stropire, dar acum chiar și acest model este dificil să țină pasul cu progresul. Dispozitivul este protejat în mod fiabil de șocurile seismice - suporturi din cauciuc și trăsnet - tehnologia de protecție împotriva trăsnetului este instalată pe dispozitiv într-o priză specială.
Jupiter
Categoria „cel mai scump computer” de astăzi include și un dispozitiv numit „Jupiter”. Este creat de producătorii japonezi. Corpul dispozitivului este realizat din platină și aur pur. Carcasa este împodobită cu diverse pietre prețioase sub formă de constelații. Datorită acestui fapt, computerul arată destul de neobișnuit. Producătorul oferă cel mai recent microprocesor. Împreună cu acesta, în același timp, este instalat 2 GB RAM.
Datorită celei mai recente configurări, computerul poate funcționa fără eșecuri. „Hard disk-ul” situat în structură este conceput pentru un terabyte de memorie pentru a stoca informații. Dispozitivul conține toți conectorii necesari, precum și unitățile optice. Acestea sunt cele care vă permit să redați discuri Blue-ray. Sistem de operare - „Windows Vista”. Acest computer este estimat la 742 mii de dolari.
Eazo-X70
Oricât de ciudat ar părea, producătorii chinezi au putut, de asemenea, să dezvolte un computer puternic și scump. Modelul se numește Eazo-X70.Frecvența ceasului microprocesorului Intel este de 3 gigahertz. Cantitatea de memorie RAM din dispozitiv este de 4 GB. Designul conține două hard disk... Una dintre ele are 500 GB, iar cealaltă este de 150 GB. Sistemul de operare este prezentat sub forma „Windows Vista Ultimate”.
Proprietarul unui astfel de dispozitiv are posibilitatea să plătească suplimentar pentru a modifica unele dintre setările din fabrică. Carcasa computerului este fabricată din aliaj de magneziu. Pe acesta puteți vedea bijuterii cu diamante și platină, precum și inserții din aur solid. Acest computer fabricat în China costă aproximativ 450.000 de dolari.
Tianhe - 2
Costul computerului chinezesc „Tianhe-2” este de 390 de milioane de dolari. Astăzi este considerat cel mai rapid dispozitiv de pe pământ. Calculatorul a fost creat în Guangzhou. Peste o mie de specialiști au luat parte la dezvoltarea acestuia. Timp de 2 ani, acest model a ocupat primul loc în TOP-500 dintre cele mai avansate computere de pe planetă. Dispozitivul este capabil să calculeze aceeași cantitate de informații descărcate într-o oră pe care o vor face 1,3 miliarde de oameni într-o mie de ani (mai mult de 33.000 de miliarde de operațiuni pe secundă). Aparatul de înaltă precizie este utilizat pentru a analiza și simula aplicații sistemice ale securității statului. A fi pe lista celor mai scumpe dispozitive de calcul este o altă mare realizare.
701 Bijuterii
701 Bijuteriile sunt considerate astăzi un alt computer scump. . Baza corpului în configurația sa este prezentată sub forma unui butoi mic. În acesta, producătorul a construit un monitor cu diagonala de șapte inci. Afișarea computerului efectuează redarea imaginii video în formatul "Full HD". În timpul fabricării carcasei computerului, s-a folosit un amestec special, creat din alamă și aurul cel mai pur. Carcasa este decorată cu multe pietre prețioase ale celebrei mărci comerciale Swarovski. Ei sunt cei care disting în mod vizibil dispozitivul portabil. Datorită microprocesorului cu 2 nuclee încorporate, dispozitivul funcționează foarte eficient. Cantitatea de memorie RAM este de 2 GB pe baza „Windows Vista”.
Bestseller în categoria de jocuri
Modelul Hyper Cosmos X poate concura pentru titlul celui mai scump computer de gaming din categoria de astăzi. Folosește un procesor cu 8 nuclee cu o frecvență de 3 MHz. Memoria RAM încorporată este de 64 de gigaocteți (opt benzi de opt gigaocteți). Placa video este formată din 4 carduri GF cu câte 12 gigaocteți de memorie fiecare. Dimensiunea totală a hard diskului este de 10 terabytes.
Cel mai scump computer de jocuri costă aproximativ 900 de mii de ruble. Dacă eliminați 3 dispozitive cu placă video, reduceți la jumătate volumul memorie cu acces aleator, atunci costul său va fi redus de aproape 2 ori. În același timp, capacitatea productivă va rămâne aceeași.
Utilizatorul poate reda „Battlefield 4” pe computerul prezentat cu o rezoluție a ecranului video de 3840x2160. Mai mult, calitatea imaginii poate fi selectată ca „Ultra”.
Tehnologia este actualizată la un ritm fenomenal. Diverse inovații apar una după alta. Parametrii computerului sunt îmbunătățiți. În consecință, costul dispozitivelor este în continuă creștere. Astfel, ne putem aștepta ca un nou computer să apară în lume în curând, prețul anului 2016 se poate estompa pe fundalul noii figuri fabuloase.
Conceptul de cel mai puternic computer din lume diferă semnificativ în funcție de ce tip de dispozitiv este înțeles.
Dacă comparăm viteza de execuție a operațiilor, cele mai productive vor fi supercalculatoarele utilizate pentru rezolvarea problemelor globale.
Cu toate acestea, pentru utilizatorul mediu, cel mai puternic va fi unul dintre acele modele care pot fi cumpărate (comandate pentru asamblare) - de regulă, acestea sunt PC-uri de jocuri scumpe de ultimă generație.
PC-uri de acasă (pentru jocuri)
Lista computerelor de acasă care pot fi numite cele mai puternice din lume în prima jumătate a anului 2018 constă din trei modele, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici.
Unul dintre ei este produs de producătorii renumiți Razer și Maingear, al doilea este asamblat de o companie națională, al treilea aparține alinia Marca Apple.
Specificații
Tab. 1. Parametrii comparativi ai celor mai puternice PC-uri din lume. Model Procesor Placa video Berbec Discuri preț, frecați. R2 Razer Edition Core i9 7980XE GeForce 64 GB 2 x SSD 2 TB 750000 HyperPC CONCEPT 5 2 x GeForce GTX 128 GB SSD 1 TB 2 x HDD 10 TB 700000 Apple iMac Pro 2017 Intel Xeon W AMD Radeon Pro Vega 64 16GB 128 GB SSD 4 TB 800000
Versiunea Razer și Maingear
Maingear este cunoscut în întreaga lume pentru computerele sale desktop puternice, dintre care majoritatea sunt folosite pentru jocuri.
Unindu-și forțele cu un alt brand la fel de cunoscut Razer, ale cărui produse sunt concepute special pentru gameri, producătorul a lansat un PC care poate fi inclus pe lista celor mai puternici.
Maximul configurațiilor oferite ale modelului numit R2 Razer Edition a primit următoarele caracteristici:
Procesor Intel® Core i9 7980XE cu 18 nuclee cu o frecvență maximă de 4,2 GHz și cache de 24 GB;
rAM 64 GB DDR4-2133 (4 benzi de 16 GB);
procesor video NVIDIA GeForce Titan X cu 12 GB de memorie GDDR5;
două unități SSD SSD cu o capacitate de 2000 GB fiecare.
Configurația minimă a unui computer cu 16 GB RAM, un procesor mai puțin puternic și un spațiu de stocare mai mic va costa cumpărătorului aproximativ 4000 USD.
Versiunea maximă, care poate fi numită una dintre cele mai puternice din lume, costă aproximativ 12.000 de dolari sau aproximativ 750 de mii de ruble.
Asamblare internă
Producătorii autohtoni încearcă, de asemenea, să țină pasul cu cei străini, ca urmare a produselor HyperPC, model CONCEPT 5, a primit caracteristici impresionante:
Hardware-ul computerului este comparabil și chiar oarecum superior modelului de la Razer și Maingear.
Deci, de exemplu, procesoarele celor două PC-uri sunt exact aceleași, versiunea internă are mai multă memorie, iar placa GTX 1080 Ti depășește Titan X în majoritatea parametrilor.
Deși, atunci când redați videoclipuri, performanța este încă mai bună pentru un computer asamblat în străinătate, care acceptă o rezoluție de 5120 x 2880 pixeli la 3840 x 2160 pixeli pentru modelul rus.
Comparând hard disk-urile computerului, merită remarcat faptul că CONCEPT 5 are o cantitate de 21 terabytes de spațiu - cu toate acestea, cea mai mare parte este unitatea hard disk.
R2 Razer Edition are mai puțin spațiu de stocare, dar viteza de acces este mult mai rapidă, deoarece vine doar cu unități în stare solidă.
Este demn de remarcat faptul că, dacă se dorește, utilizatorul poate alege o dimensiune mai mare pentru fiecare dintre opțiuni, dar în acest caz, costul asamblării va crește semnificativ, făcând computerele și mai puțin accesibile.
Cel mai bun computer de la Apple
Lista produselor Apple include, de asemenea, mai multe computere care pot fi numite cele mai puternice din lume.
Cel mai productiv este iMac Pro cu ecran Retina 5K la sfârșitul anului 2017 cu următorii parametri:
ecran tactil cu diagonala de 27 inci și o rezoluție de 5120 x 2880 pixeli;
procesor Intel Xeon W (2,3-4,3 GHz);
rAM 128 GB DDR4-2666;
unitate SSD de 4 TB;
grafic card AMD Radeon Pro Vega 64 cu 16 GB GDDR5.
Compararea performanței procesoarelor Intel Xeon W și i9-7980XE arată că capacitățile lor sunt aproximativ aceleași, parametrii de memorie ai modelului Apple sunt printre cei mai buni, iar placa grafică Pro Vega 64 de la AMD este doar puțin mai slabă în comparație cu GeForce GTX 1080 Ti.
Pentru fanii mărcii Apple, nu există nicio îndoială cu privire la computerul care ar trebui numit cel mai puternic din lume.
Supercalculatoare
Computerele care sunt la fel de puternice ca zeci sau chiar sute dintre cele mai puternice PC-uri de acasă sunt denumite în mod obișnuit „supercalculatoare”.
Achiziționarea unor astfel de echipamente este disponibilă numai pentru organizațiile cu surse de finanțare guvernamentale, iar sarcinile îndeplinite sunt importante pentru întreaga țară și chiar pentru întreaga lume.
În 2018, cel mai puternic supercomputer din lume este chinezul Sunway TaihuLight; în viitor, acest nume este revendicat de două proiecte simultan, care ar trebui finalizate în 2020-2021.
Cel mai puternic computer al timpului nostru
Cel mai productiv model de computer timp de 2 ani este considerat a fi Sunway TaihuLight, a cărui performanță de lucru este de 93 de petaflopi - de mii de ori mai mult decât cea a celui mai puternic computer modern.
Supercomputerul este situat la Centrul Național de Calculatoare din China și a primit numele marelui lac de apă dulce Taihu.
Puterea de vârf este de 125 de petaflopi.
Ar trebui sa stii: Viteza de calcul a Sunway TaihuLight este de 2,5 ori mai rapidă decât „computerul cel mai puternic din lume” anterior.
Modelul Tianhe-2 se află, de asemenea, în China și se află încă pe locul doi în clasamentul celor mai bune 500 de supercalculatoare din lume.
Calculatorul are următorii parametri:
40.960 procesoare SW26010 pe 64 de biți (1,4 GHz și 260 de nuclee fiecare) sau 10,5 milioane de nuclee de procesor cu un cache total de 812,5 gigaocteți;
1310 TB RAM;
sistemul de operare Sunway Raise OS 2.0.5 special dezvoltat pentru acesta;
consum de energie 15270 kW.
Hardware-ul computerului ocupă 605 de metri pătrați. m., situat pe 40 de rafturi, fiecare având o performanță de aproximativ 3 petaflops.
În același timp, nu mai mult de 75% din echipament funcționează, restul este în rezervă.
Supercomputerul este utilizat pentru a rezolva probleme de scară largă în domeniul producției industriale, medicinii, meteorologiei și mineritului - prin urmare, în ciuda prețului ridicat (aproximativ 270 milioane dolari), Sunway TaihuLight a dat deja roade.
Supercomputerele viitorului
Proiectul Tianhe-3, care urmează să fie finalizat în 2020, va permite Chinei să obțină un alt supercomputer în fruntea clasamentului.
La cel de-al doilea Congres Mondial Intelectual, au fost prezentate următoarele rezultate ale muncii pe computer, a căror viteză va ajunge la 1000 de petaflopi (1 exaflop).
Se presupune că noul model va accelera soluția problemelor globale - poluarea mediului, criza energetică și schimbările climatice.
Costul și majoritatea caracteristicilor supercomputerului nu au fost încă raportate.
Cu toate acestea, dezvoltatorii au anunțat deja posibilitatea de a economisi aproximativ 1,49 miliarde de dolari anual cu ajutorul său.
Singurul concurent al Tianhe-3 ar trebui să fie proiectul american de calcul exascale, a cărui dezvoltare va fi finalizată în 2021.
Cel mai puternic sau cel puțin al doilea cel mai puternic dispozitiv de calcul din lume poate fi un sistem din Statele Unite, care este deja tratat de 6 companii din Statele Unite - IBM, Intel, AMD, HP, Cray și Nvidia.
Costul proiectului ar trebui să fie de aproximativ 258 milioane dolari, iar performanța ar trebui să fie de peste 50 de ori mai mare decât cel mai puternic supercomputer modern american Titan, care a fost considerat cel mai bun în 2011 și a primit 18688 procesoare cu 16 nuclee, 710 TB RAM și 40.000 TB spațiu pe disc. ...
concluzii
Cele mai puternice computere din lume pot fi numite atât cu performanțe maxime, cât și supercomputerele care rezolvă probleme la scară globală.
Primul poate fi achiziționat pentru o sumă comparabilă cu prețul unei mașini ieftine - și, dacă se dorește, pot fi comandate de orice jucător care dorește să obțină un „stoc” cu câțiva ani în avans.
Acestea din urmă au costat sute de milioane de dolari, dezvoltarea lor este realizată de ordinele organizațiilor guvernamentale și doar un număr limitat de persoane au acces - le puteți vedea în principal numai în fotografie.
În timpul nostru, tehnologia computerelor se dezvoltă foarte rapid. În fiecare an sunt lansate în lume computere mai puternice cu caracteristici incredibile. Procesoarele, plăcile video, plăcile de bază și alt hardware sunt îmbunătățite la o viteză incredibilă.
Maingear a colaborat cu Razor pentru a dezvălui cel mai puternic computer de jocuri din lume numită R2 Razer Edition. Aceasta este cea mai bună construcție de PC-uri de jocuri gata de lansat lansată vreodată de companii. Desigur, ea este departe de, dar rezerva pentru uz casnic colosal. În continuare, să aruncăm o privire la specificațiile detaliate, caracteristicile și costurile R2 Razer Edition.
Placă de bază - ASROCK X99E-ITX
Placa de bază compactă de următoarea generație este inclusă în computerul de joc R2 Razor Edition și are multe avantaje față de modelele mai vechi, datorită cipurilor sale de înaltă performanță. Dispozitivul este conceput pentru iubitorii de jocuri video.
Placa este special concepută pentru procesoare de nouă generație, cum ar fi Intel Core i9. Placă de sunet instalată Realtek ALC1150 cu suport pentru sunet cu 8 canale. Există 2 sloturi speciale pentru instalarea plăcilor video, amplasate într-un compartiment separat.
BIOS legal AMI UEFI instalat cu suport multilingv. RAM DDR4 este instalat separat în două sloturi. Cantitatea maximă de memorie RAM care poate fi instalată într-un singur slot este de 64 GB.
Procesor - Intel® Core ™ i9
De obicei, cel mai puternic computer de jocuri desktop are, de asemenea, cea mai puternică tehnologie cu 16 nuclee Intel® Core ™ i9-7960X disponibilă pe piață. Puritatea de lucru a inovației în modul „turbo” ajunge la 5 GHz.
Costul modelului poate fi comparat cu calculatorul mediu pentru jocuri - de la 125.000 de ruble. Procesorul va face față oricăror sarcini și cerințe ale jocurilor moderne. Potențialul dispozitivului încă nu este dezvăluit pe deplin și poate fi utilizat și pentru grafică și programe VR virtuale.
RAM DDR4 - 64 GB
Modelul este echipat cu versiunea RAM DDR4-2666 SDRAM și o capacitate de 64 gigaocteți. O astfel de memorie RAM vă va permite să rulați cele mai de top jocuri la rezoluții maxime. A patra generație SDRAM este renumită pentru consumul redus de tensiune și caracteristicile de viteză a ceasului mai mari. Dacă această cantitate de memorie RAM nu este suficientă pentru un jucător, placa de baza sunt prevăzute sloturi speciale pentru ao mări.
Unități SSD SSD
R2 Razer Edition de top oferă gama de stocare solidă de până la 5 terabyți. Sistemul PC, toate aplicațiile și jocurile importante pot fi instalate pe un SSD M.2 NVMe cu o capacitate de 1 terabyte și o viteză maximă de citire de 5000 megabytes pe secundă. Samsung a lansat un hard disk SDD foarte rapid special pentru jucătorii din întreaga lume.
Sistem de răcire - IceTunnel 2.0
Cel mai puternic PC de jocuri din lume are nevoie de un sistem de răcire foarte puternic sau va exploda. R2 Razer Edition este echipat cu răcire mixtă lichid / aer IceTunnel 2.0.
Până la 5 ventilatoare monitorizează temperatura din interiorul carcasei. Procesorul este răcit folosind un sistem special de lichide, care poate fi văzut foarte eficient din carcasa computerului. În modul "turbo", computerul nu este în pericol, deoarece sistemul de răcire va rezista la sarcina maximă pe componentele interne.
Un compartiment special este instalat pentru a controla temperatura sursei de alimentare și a hard diskurilor. Tot aerul cald de pe placa grafică este izolat de restul sistemului și alimentat într-o zonă neutră sigură.
Placă grafică - nVidia GeForce RTX2080 Ti
Poate cea mai puternică placă video de pe piață pentru accesorii pentru PC, costul acesteia începe de la 100.000 de ruble. Aceasta este o nouă generație de plăci video de la nVidia care acceptă inteligență artificială și tehnologii de urmărire a razelor. Capacitatea dispozitivului este de 12 gigaocteți.
Asistența pentru jocurile VR vă va permite să vă bucurați de lumea virtuală la rezoluții maxime. Potențialul plăcii video nu este pe deplin dezvăluit, încă nu există jocuri care să încarce procesorul la capacitate maximă.
Viteza de ceas a GeForce RTX2080 Ti este de 1635 MHz, care este de câteva ori mai mare decât performanța generației anterioare GeForce GTX 1080 Ti. Răcirea se efectuează folosind 2 răcitoare. Pentru a conecta o placă video suplimentară, acest model este echipat cu o punte de conectare specială GeForce RTX NVLink.
Alimentare - Supernova 850 P2
A fost necesară o sursă de alimentare fiabilă Supernova 850 P2 pentru a asigura funcționarea eficientă a tuturor sistemelor PC. Puterea dispozitivului este de 850 de wați. Specificații conceput special pentru jucătorii care folosesc două plăci video. Datorită acestui fapt, modul de joc și funcționarea computerului vor fi efectuate fără probleme și erori de sistem neașteptate.
Aspect, carcasă PC
Cel mai puternic computer de jocuri, R2 Razer Edition, are un aspect agresiv. Liniile geometrice sunt combinate armonios cu sigla companiei de pe capacul vertical frontal.
Carcasa are o lumină de fundal verde. Componentele computerului sunt vizibile prin ferestre speciale. Sistemul de răcire iluminează perfect interiorul computerului cu o culoare verde otrăvitoare. Lumina de la acceleratoarele grafice aduce, de asemenea, o notă de farmec acestui dispozitiv.
Costul
Prețul celui mai puternic computer de jocuri depinde de fluctuațiile cursului de schimb al dolarului, deoarece computerele nu sunt asamblate în Rusia. Costul depinde și de magazinul în care este vândut produsul. Fiecare vânzător stabilește un markup la discreția sa, cel mai bine este să achiziționați acest model în SUA.
În Federația Rusă, vânzările R2 Razer Edition au început în toamna anului 2018. Prețul mediu începe de la 600.000 de ruble, totul depinde de configurație. Dacă se dorește, costul celui mai puternic computer de jocuri poate ajunge la 1.000.000 de ruble. Depinde de capacitățile și preferințele jucătorilor.
Nu uitați de progresul tehnologic irepresionabil. Nu știi niciodată când se va face o descoperire care ne va transforma toate cunoștințele despre computerele moderne. R2 Razer Edition este în prezent cel mai puternic computer de jocuri din lume construit de Maingear și Razor. Dar nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul ...
Departamentul de Energie al SUA a dezvăluit vineri un nou supercomputer de la IBM. Este de peste două ori mai rapid decât computerul chinez, care a fost cel mai puternic în ultimii doi ani. Acest lucru va permite Statelor Unite să devină liderul mondial în clasamentul supercomputerelor pentru prima dată în cinci ani, înaintea Chinei.
Computerul, numit Summit, a fost creat pentru laboratorul național Oak Ridge al Departamentului Muncii și costă aproximativ 200 de milioane de dolari, scrie Financial Times (FT). Este format din peste 4600 de servere. Performanța sa este de 200 de petaflopi (cvadrilioane de operații în virgulă mobilă pe secundă). Liderul actual - chinezesc Sunway TaihuLight - are 93 de petaflopi. După cum remarcă directorul laboratorului, Thomas Zacharia, noul supercomputer a fost deja lansat și a reușit să facă față cu atâtea calcule într-o oră cât ar fi durat 30 de ani pe un computer personal obișnuit. Un alt avantaj al Summit-ului este noua sa arhitectură, care este concepută special pentru prelucrarea datelor mari și pentru dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială.
Clasamentul celor mai puternice 500 de supercalculatoare este compilat de două ori pe an și va fi actualizat data viitoare pe 25 iunie, notează The Wall Street Journal (WSJ). În iunie 2013, chinezii Tianhe-2 au deplasat Titanul american din prima linie, care a fost lansată de compania Cray. În 2016, chinezul Sunway TaihuLight a devenit lider. Mai mult, în ultimul clasament, compilat în noiembrie 2017, China a depășit pentru prima dată Statele Unite în ceea ce privește numărul de computere care au intrat în acesta. China a avut 202 contra 143 pentru Statele Unite, care a fost cel mai prost rezultat pentru americani din istorie.
Cursa pentru construirea celor mai rapide computere este esențială pentru cercetarea științifică. În plus, vine pe fondul disputelor comerciale dintre Washington și Beijing și rivalitatea acestora în dezvoltarea inteligenței artificiale, a rețelelor 5G și a altor tehnologii importante pentru securitatea națională. „Trebuie să fim în fruntea computerului pentru a fi competitivi”, spune Paul Dabbar de la Departamentul Energiei [citat din WSJ].
Unul dintre primele proiecte Summit va fi aplicarea algoritmilor de învățare automată la datele genetice pentru a încerca să identifice modalități de a trata boala Alzheimer, bolile cardiovasculare și dependența de opiacee, scrie WSJ. Cu Summit, oamenii de știință vor modela și supernove. În plus, IBM intenționează să vândă versiuni mai mici ale computerului, precum și să ofere acces la unul dintre supercomputerele ca serviciu, a spus FT.
Dar Summit-ul poate să nu reziste mult timp pe prima linie. Laboratorul Național Argonne al Departamentului Energetic al SUA lucrează deja la un supercomputer de 1.000 de petaflopi. Deși primul astfel de computer ar trebui dezvoltat de chinezi în 2020, spune analistul Hyperion Research Bob Sorensen. Computerele mai puternice merită întotdeauna așteptarea, a spus el. „Acum este ca și cum ai organiza Jocurile Olimpice - este nevoie de voință națională pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus FT, citat de Sorensen.
În 2013, oamenii de știință chinezi au reușit să creeze un computer capabil să efectueze cel puțin 30 de petaflopi. De atunci, prima linie a ratingului internațional Top-500 a fost acordată în mod repetat „Tianhe-2”.
Top 500 de liste de rating sunt actualizate de două ori pe an - în prima lună de vară și în ultima lună de toamnă. Pe locul al doilea al listei, care include cele mai puternice supercalculatoare din lume cu un rezultat de 17,59 petaflops, se află americanul Titan, în al treilea rând, cu o marjă minimă de 0,42 petaflops, este, de asemenea, reprezentantul Departamentului Energiei al SUA - supercomputerul Sequoia.
Sequoia
Unul dintre cele mai puternice computere din lume este folosit pentru a simula explozii nucleare, pentru a face față sarcinilor de astronomie și energie. El este capabil să recunoască secretele genomului uman și să calculeze consecințele schimbărilor climatice.
Pentru toate acele operațiuni pe care Sequoia le efectuează într-o secundă, este necesar să luați șapte miliarde de oameni, să le dați fiecăruia un calculator și să-i forțați să facă calcule matematice fără pauze pentru prânz și somn. Dacă lucrați 365 de zile pe an, zi și noapte, atunci calculele ar dura 320 de ani. Din fericire, Sequoia a fost totuși construită și acum nu este nevoie să efectuați manual calcule complexe.
Titan
Înainte de apariția unui concurent chinez, acest computer puternic deținea o poziție de lider. S-a născut datorită colaborării dintre Cray și Nvidia. În fiecare dintre cele 18 mii 688 de noduri ale supercomputerului există un șaisprezece nucleu procesor AMD Placă grafică Opteron și Nvidia Tesla K20X.
Titanul și-a găsit drumul în laboratorul național Oak Ridge situat în Tennessee. El este angajat în proiectarea motoarelor eficiente, în studiul biocombustibililor, în calculele efectelor schimbărilor climatice.
Top 500
Potrivit autorilor acestui rating, care urmăresc apariția celor mai puternice computere din lume, primii zece lideri au rămas neschimbați din 2013. Clasamentul include 233 de reprezentanți ai Statelor Unite, 73 - modele chineze, câte trei duzini de supercalculatoare britanice și japoneze fiecare, cu trei mai puține în Franța, iar Germania este reprezentată de 23 de computere.
Rusia în acest rating este reprezentată de cinci mașini, dintre care unul este supercomputerul Lomonosov situat la Universitatea de Stat din Moscova. M.V., Lomonosov, cu o performanță de 0,9 petaflops începând cu noiembrie 2014, se află pe locul 58.
Tianhe-2
Dar cel mai puternic computer din lume merită atenția noastră imediată - Tianhe-2 se află în acest loc datorită vitezei mari de calcul - 33,86 petaflops -, care este echivalentă cu un milion de miliarde de calcule pe secundă! O astfel de figură este dificil de înțeles de mintea umană. Pentru a fi mai clar, imaginați-vă o tehnologie puternică de treizeci și trei de milioane de ori mai puternică decât orice iPad.
Mașina găzduiește un total de 16.000 de noduri de calcul, fiecare dintre acestea constând din trei procesoare Xeon Phi E5-2692 cu 12 nuclee și două procesoare Intel Xeon IvyBridge. În apărarea lor, designerii chinezi au spus că procesoarele Intel au fost utilizate doar pentru partea de calcul a mașinii, în timp ce restul umplerii - interconectare, RAM, procesoare secundare și software - sunt exclusiv fructele producției chineze.
Capacitatea de memorie a celui mai puternic computer din lume este de 1 24 TB, ceea ce depășește rezultatele unui computer convențional de 12 ori. Un supercomputer are nevoie de aproximativ 18 mii kW de energie pentru a funcționa. Numărul total de miezuri al mașinii este de 3 milioane 120 mii. Performanța teoretic posibilă a Tianhe-2 este de aproximativ 55 mii teraflopi.
Această tehnologie computerizată funcționează sistem de operare Kylin Linux. Supercomputerul este situat la Universitatea de Știință și Tehnologie a Apărării din Armata Populară de Eliberare din China.
A fost dezvoltat de Universitatea Națională de Tehnologie de Apărare din Republica Populară Chineză în cooperare cu Inspur. În acest moment, mașina face calcule în domeniul climatului, simulând explozii puternice. În general, face tot ceea ce fac colegii săi. Cercetările sale au fost aplicate în dezvoltarea marelui avion C919, cu ajutorul căruia se poate observa Pământul, determina secvența genelor. A găsit aplicații în domeniile de administrare, cloud computing și servicii de informații.
China a cheltuit 390 de milioane de dolari pentru a crea cel mai puternic computer din lume. Speranțe mari se bazează pe acesta - supercomputerul ar trebui să accelereze dezvoltarea unor domenii precum știința materialelor, tehnologia de informație, militar, tehnologie spațială, construcție de aeronave.
În acest moment, sistemele laser antisatelit sunt în curs de dezvoltare activă, sunt căutate noi surse de energie și multe alte evoluții promițătoare sunt în viitor.
Epilog
Nu este prima dată în istoria supercomputerelor când un computer chinez este clasat pe primul loc în top 500. Predecesorul Tianhe-2 în 2010 a ocupat deja prima linie a listei, dar nu a rămas acolo mult timp. El a fost înlocuit de giganți din SUA și Japonia. Timpul va spune cum vor răspunde China de această dată puterile influente asupra Chinei. Dar experții prezic că poate dura mult timp pentru a crea o tehnică care poate depăși rezultatele Tianhe-2.
Post a Comment