Una dintre secțiunile care provoacă cele mai multe dificultăți pentru noii utilizatori de Linux în general și Ubuntu în special, este recunoașterea dispozitivelor din sistem atunci când acestea nu au fost detectate automat. După cum probabil știți deja, detectarea hardware-ului echipamentului, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în sistemele Windows, este realizată de kernel în momentul pornirii sistemului și există, de asemenea, posibilitatea de a recunoaște ulterior alte dispozitive care sunt fierbinți -conectat.
Acest mic ghid își propune să vă lumineze puțin despre sarcinile obișnuite de recunoaștere a hardware-ului în Ubuntu, unde vom vorbi despre cele mai comune elemente: CPU, memorie și stocare, printre altele.
În multe ocazii problema Nu constă în cum să arăți dacă nu ce, deoarece driverele elementelor hardware ale unui computer din sistemele Unix variază ușor în funcție de modul în care este realizat în mediile Windows (nucleul Windows se bazează în principal pe drivere pentru a sprijini diferitele componente ale sistemului, pe Linux este nucleul care acceptă majoritatea dispozitivelor).
Fără a putea ajunge la tot felul de dispozitive și componente hardware care pot exista pe un computer (deoarece aceasta ar fi o sarcină copleșitoare), dorim să le colectăm de principii pe care orice computer îl poate avea și care nu sunt detectate automat de sistem. Acești pași pot fi considerați esențiali în multe cazuri pentru a găsi ulterior driverele necesare și a le adăuga la sistem.
Lista generală a echipamentelor hardware
În general, folosind următoarea comandă putem obțineți o prezentare generală a tuturor hardware-urilor detectate în echipa noastră.
$ sudo lshw
Cum veți vedea lista care este generează este foarte extins și detaliat, deci este convenabil să îl aruncați într-un fișier sau să concatenați o funcție mai mare pentru a o citi mai calm.
Recunoașterea procesorului
Procesorul este una dintre componentele fundamentale ale unui computer, împreună cu dispozitivele de memorie și de intrare și ieșire. Un fișier de sistem și o comandă simplă pot ajuta la identificarea tipului de procesor care este recunoscut în mediul nostru. Această componentă este acceptată în kernel, deci dacă există o problemă, deoarece nu sunt recunoscute toate capacitățile procesorului nostru, am avea nevoie de un kernel (sau o distribuție) care să îl susțină.
Fișierul situat în interior / proc / cpuinfo Acesta ne va oferi informații detaliate despre recunoașterea procesorului nostru:
Și prin comandă lscpu, care nu mai necesită modificatori, putem obține date de la CPU într-un mod prietenos:
Recunoașterea memoriei
Memoria constituie un alt element esențial din cadrul sistemului. O bună gestionare a acestuia, ca opțiune de a profita de toate capacitățile sale, asigură funcționarea corectă a sistemului de operare și performanțe optime. Pentru a obține date tehnice ale acestora trebuie să recurgem la comanda generală de pe hardware-ul sistemului pe care l-am indicat la început, nu uitați, lshw.
Există, de asemenea, o altă serie de comenzi care ne permit să obținem informații generale despre cantitatea de memorie și dentina sa din sistemul de operare, care ne pot oferi suficiente informații pentru a determina dacă modulele instalate în echipament sunt detectate corect sau nu. detalii despre modul în care este recunoscută în mediul de operare. De exemplu, comenzile de sus (pentru a determina suma totală și cea care este schimbată), vmstat -SM -a (pentru detalii despre
Recunoașterea hard diskurilor
Următoarea comandă este bine cunoscută tuturor, fdiskîn lista dispozitivelor de stocare detectate pe computerul nostru.
$ sudo fdisk -l
Dar dacă tocmai am conectat o nouă unitate SATA sau SCSI și sistemul nu o detectează? Asta e ceva foarte frecvent dacă utilizați unități SATA hot plug (verificați dacă opțiunea de swap la cald în BIOS-ul computerului sau, în caz contrar, va funcționa ca un disc IDE normal și va trebui să reporniți computerul pentru ca sistemul să îl detecteze) sau mașini virtuale, unde este posibil să adăugați discuri de tip SCSI care nu sunt recunoscute automat de computer.
Dacă acesta este cazul dvs., va trebui să forțați salvarea controlerului. Pentru aceasta, introduceți următoarea comandă:
$ grep mpt /sys/class/scsi_host/host?/proc_name
Această comandă va returna o linie de tipul: / sys / class / scsi_host /hostX/ proc_name: mptspi (Unde hostX este domeniul care ne interesează). Apoi, introduceți următoarea comandă pentru a forța scanarea:
echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/hostX/scan
Recunoașterea plăcii grafice
Dacă vă amintiți că am menționat la începutul articolului că nucleul Linux a oferit gestionarea anumitor dispozitive driverelor instalate ale computerului, cazul plăcilor grafice este unul dintre acele dispozitive a căror gestionare este moștenită. De aceea comanda care ne va ajuta în acest caz este:
lspci | grep VGA
Și ne va da informațiile despre controler pe care le folosește sistemul în echipă.
Cu aceste informații, este o chestiune de verificare dacă folosim driverul corect în sistemul nostru sau ar trebui să folosim altul mai specific sau mai evoluat.
Recunoașterea dispozitivelor USB
În acest caz avem o comandă specifică pentru aceste tipuri de dispozitive:
lsusb
Rezultatul dvs. ne va furniza informații despre dispozitivele USB conectate după cum urmează:
Pentru a reporni dispozitivele USB, putem programa o cronjob cu următoarea comandă, astfel încât să actualizeze starea dispozitivelor în fiecare minut:
* * * * * lsusb -v 2>&1 1>/dev/null
Sperăm că acest scurt ghid vă va fi de folos pentru majoritatea dispozitivelor de sistem. Categoric există mult mai multe comenzi în Linux și aplicații pentru a descărca pentru alte informații.
Ați găsit vreo altă comandă utilă în munca dvs. cu sistemul Ubuntu pentru a detecta hardware?
Post a Comment