Privit din exterior, orice structură desktop sau laptop prezintă o formă fizică. Părțile materiale (care sunt vizibile) constituie hardware-ului computerului.
Acestea sunt componentele care pun valoarea partea de software (care nu se vede, dar care asigură funcționarea computerului și accesarea informațiilor din diverse medii de stocare). Desktop-ul este o structura din care fac parte elemente precum:
Carcasa – suportul în interiorul căruia să montează piesele componente ale structurii hardware;
– suportul în interiorul căruia să montează piesele componente ale structurii hardware; Monitorul – partea care asigură posibilitatea vizualizării rezultatelor interacțiunii dintre om și unitatea electronică;
– partea care asigură posibilitatea vizualizării rezultatelor interacțiunii dintre om și unitatea electronică; Tastatura și mouse-ul – echipamente care facilitează transmiterea ordinelor/comenzilor de la om către unitatea hardware, prin intermediul soft-ului (partea cod).
Definiția, în formă simplă, a hardware-ului este “ansamblu de piese materiale, care constituie suportul funcționarii soft-ului unui computer”. Între hardware și software există o legătură de reciprocitate, niciuna dintre aceste părți neputând exista în mod independent de cealaltă.
Elementele componente de dimensiuni mari (carcasa, tastatura, monitorul, mouse-ul) sunt simplu de recunoscut, mai ales că reprezintă forma exterioară a computerului.
În interior, acesta este format din placa de bază (pe care sunt dispuse procesorul, memoria ROM și RAM, placa video și o serie de alte elemente care asigură funcționalitatea întregului ansamblu, așa cum este hard-diskul sau ventilatorul).
Părțile exterioare de hardware au evoluat de la formele dreptunghiulare până la forme alungite, aplatizate sau plate. Astfel, carcasa a capăt forme din ce în ce mai aerodinamice, materialele din care sunt realizate fiind tot mai ușoare.
La nivel de design, tastaturile și mouse-urile au devenit din ce în ce mai adaptate nevoilor utilizatorilor de astăzi. Au fost adăugate butoane speciale care facilitează anumite combinații la jocuri, iar tastaturile moderne dispun de taste care sunt iluminate.
În plus, negrul și albul nu mai sunt culorile dominante, acum existând o varietate de culori și nuanțe în care sunt disponibile aceste structuri hardware.
Elementele hardware
La nivel de carcasa, orice computer are o serie de piese de dimensiuni mai mici care sunt integrate.
Placa de bază – elementul suport pentru o serie de alte părți hardware. Dispune de mufe (sloturi/porturi) de conectare care asigură interconectarea tuturor pieselor. Pe această se montează procesorul, memoriile, mediile de stocare și de citire, etc. Este elementul de baza al oricărui computer.
– elementul suport pentru o serie de alte părți hardware. Dispune de mufe (sloturi/porturi) de conectare care asigură interconectarea tuturor pieselor. Pe această se montează procesorul, memoriile, mediile de stocare și de citire, etc. Este elementul de baza al oricărui computer. Procesorul – este elementul care asigură funcționalitatea unui computer, fiind centrul de comandă, locul prin care trec toate comenzile, acestea fiind interpretate și redirecționate către celelalte piese. Îndeplinește multiple funcții, fiind una dintre cele mai solicitate piese dintr-o structură hardware. Alături de memorii ,facilitează existența soft-ului.
– este elementul care asigură funcționalitatea unui computer, fiind centrul de comandă, locul prin care trec toate comenzile, acestea fiind interpretate și redirecționate către celelalte piese. Îndeplinește multiple funcții, fiind una dintre cele mai solicitate piese dintr-o structură hardware. Alături de memorii ,facilitează existența soft-ului. Mediile de stocare – hard disk-ul este locul de depozitare a informațiilor (în baze de date în formă arhivată) și care facilitează accesul beneficiarului la ceea ce este stocat aici, oricând este nevoie. Acest spațiu garantează stocarea informațiilor până la momentul în care nu mai este funcțional. Drept urmare, este necesară transcrierea informațiilor pe alte tipuri de medii de stocare, așa cum sunt CD-urile, DVD-urile sau hard disk-urile externe (portabile) ori stick-urile de memorie.
– hard disk-ul este locul de depozitare a informațiilor (în baze de date în formă arhivată) și care facilitează accesul beneficiarului la ceea ce este stocat aici, oricând este nevoie. Acest spațiu garantează stocarea informațiilor până la momentul în care nu mai este funcțional. Drept urmare, este necesară transcrierea informațiilor pe alte tipuri de medii de stocare, așa cum sunt CD-urile, DVD-urile sau hard disk-urile externe (portabile) ori stick-urile de memorie. Mediile de citire – CD-reader-ul, DVD-reader-ul și variantele lor cu sistem de scriere. Chiar dacă unele dintre unitățile desktop sau laptop moderne nu mai oferă astfel de medii de citire (datorită diversificării ofertei de hard disk-uri portabile și de stick-uri de memorie cu capacități extinse de stocare), ele fac parte din ansamblul hardware.
– CD-reader-ul, DVD-reader-ul și variantele lor cu sistem de scriere. Chiar dacă unele dintre unitățile desktop sau laptop moderne nu mai oferă astfel de medii de citire (datorită diversificării ofertei de hard disk-uri portabile și de stick-uri de memorie cu capacități extinse de stocare), ele fac parte din ansamblul hardware. Placa video – responsabilă de asigurarea reprezentării grafice a comenzilor beneficiarului, este elementul care intră în acțiune în cazul redării diverselor aplicații stocate în mediul propriu al computerului (hard disk) sau online ori din medii externe (CD-uri, DVD-uri, stick-uri de memorie, etc.).
– responsabilă de asigurarea reprezentării grafice a comenzilor beneficiarului, este elementul care intră în acțiune în cazul redării diverselor aplicații stocate în mediul propriu al computerului (hard disk) sau online ori din medii externe (CD-uri, DVD-uri, stick-uri de memorie, etc.). Memoriile – RAM și ROM – sunt elementele care contribuie la susținerea activității procesorului și care îl degrevează pe acesta în cazul suprasolicitării. Capacitatea RAM este importantă pentru tipul de beneficiar, de exemplu, pentru desktopurile utilizate pentru jocuri, fiind nevoie de o memorie RAM de peste 6-8 GB.
La aceste piese primordiale trebuie adăugate și altele, care nu sunt atât de vizibile, nu sunt considerate atât de importante sau, pur și simplu, au fost integrate în părțile mai mari. Printre acestea se regăsesc:
Sursa de alimentare
Microfonul
Camera web
Placa de rețea
Placa de sunet
Alte elemente, care fac parte din hardware-ul opțional sunt imprimanta și scanerul. Un computer echipat la nivel maxim va furniza o experiență cu un impact vizual, audio și la nivel de interacțiune, la cele mai înalte standarde.
Orice configurație de hardware poate fi achiziționată în forma prestabilită sau poate fi realizată după dorința beneficiarului.
O astfel de opțiune este valabilă numai pentru desktop, nu pentru laptop, acolo unde utilizatorul își poate alege configurația dintre opțiunile disponibile.
Hardware-ul evidențiază software-ul
De la jocuri și până la redarea de conținut online sau de pe diverse medii de stocare, hardware-ul este cel care oferă soft-ului posibilitatea de a extinde experiență la cel mai ridicat nivel.
Degeaba există software licențiat, dacă partea de hardware este la un nivel căzut. De aceea, achiziționarea hardware-ului trebuie să fie în concordanță perfectă cu partea de soft, rezultatul combinat fiind în avantajul beneficiarului.
Post a Comment