Cuprins
Având o placă grafică dedicată, chiar dacă nu este cel mai recent model, este posibil să o exploatezi pentru a îmbunătăți computerul împingând procesorul său la putere maximă, cu o procedură de overclocking.
Overclockarea unui procesor înseamnă creșterea energiei și a capacității sale de calcul, pe care producătorul le menține mai mici pentru o chestiune de siguranță și economie de energie.
Overclockează GPU-ul (adică placa grafică) este o procedură permisă de producători pe care oricine o poate face pe computerul lor fără prea multe dificultăți, folosind un program care nu necesită cunoștințe speciale sau cunoștințe avansate de informatică.
În timp ce riscul este foarte mic și aproape zero, overclockarea poate, teoretic, deteriora procesorul plăcii grafice sau alte componente din computer.
Important este să procedați cu prudență, mărind puterea pas cu pas, fără a merge imediat la maxim. În acest articol vedem cum să overclockezi GPU-ul computerului pentru crește-i puterea folosind programul Afterburner pentru Windows care funcționează atât pe plăcile video NVIDIA, cât și pe GPU-urile AMD.
Overclocking-ul este recomandat pe un computer desktop fix, dar nu este recomandat pe laptopurile care pot ajunge să genereze prea multă căldură și să consume prea multă energie.
Prin urmare, acest ghid de overclocking al plăcii grafice se concentrează pe un computer desktop care rulează Windows, care are unul GPU NVIDIA sau AMD (nu alte sisteme integrate precum cele de la Intel). 1) Programe de overclocking de utilizat
Programul pe care îl vom folosi este MSI Afterburner, gratuit și compatibil cu orice GPU NVIDIA sau AMD.
Pentru a măsura performanța, ar trebui să avem și un program de referință la îndemână, cum ar fi Unigine Heaven, pentru a face comparația de performanță înainte, în timpul și după.
GPU-Z este un alt program de menținut deschis în timpul overclockării pentru a măsura temperatura, viteza ventilatorului și puterea plăcii grafice în timp real. 2) Știți exact ce placă grafică avem în computer
Fiecare placă grafică este diferită: în designul său de bază NVIDIA sau AMD, în personalizările adăugate de producători precum ASUS, Gigabyte sau Sapphire, în generație și apoi în micile variații și imperfecțiuni ale procesului de fabricație în sine.
În plus, rezultatele overclockării și performanța maximă a aceleiași plăci grafice pot diferi de la un computer la altul, în funcție de configurația hardware.
Pentru a ști totul despre hardware-ul computerului, puteți folosi un program precum Speccy, gratuit, simplu și precis.
Nu uitați să actualizați driverul plăcii grafice la cea mai recentă versiune, care este întotdeauna foarte importantă pentru a menține performanțe ridicate. 3) Rulați etalonul înainte de overclocking
Înainte de a începe, trebuie să vedem de unde pornim și apoi să folosim instrumentul de referință menționat la punctul 1, măsurând performanța GPU atunci când acesta este împins la 100% din posibilitățile sale actuale.
Păstrați GPU-Z deschis pentru a verifica utilizarea procesorului în timp real, chiar și în perioada de referință.
Salvați valorile afișate sau scrieți-le undeva. 4) Deschideți MSI Afterburner pentru a spori ceasul și tensiunea GPU
Instrumentul de overclocking Afterburner are o interfață care arată ca odometrul dintr-un joc video auto, ceea ce îl face să arate foarte sofisticat.
Ceea ce ne interesează pentru overclockul unei plăci video sunt valorile ceas de bază care este viteza măsurată în MHz și tensiunea electrică (Core Voltage), măsurată în Volți pe care placa este capabilă să o absoarbă de la sursa de alimentare a computerului.
În cea mai recentă versiune de Afterburner, trebuie să apăsați pictograma roată pentru a deschide opțiunile programului și pentru a activa deblocarea controlului tensiunii.
Schimbarea aleatorie a oricăreia dintre aceste valori poate face GPU-ul și computerul instabile, deci este important să procedați pas cu pas și să creșteți ușor viteza și tensiunea până când se întâlnesc probleme de stabilitate, apoi reveniți și stabilizați-vă la o valoare maximă stabilă. Schimbați mai întâi viteza ceasului, folosind comanda din centru, mergând la +10 sau +20.
Apăsați Aplicare și observați că în GPU-Z valoarea GPU-Clock crește și este mai mare decât Ceasul implicit, care este viteza inițială. Dacă totul a decurs bine și nu au existat probleme, puteți rula din nou etalonul pentru a vedea dacă, împingând GPU-ul la maxim acum, computerul se blochează, se blochează.
Rețineți, de asemenea, dacă artefactele vizuale apar în grafica de referință sau puncte negre sau puncte colorate care nu sunt bune.
Dacă nu există nimic din toate acestea, puteți încerca să împingeți ceasul GPU înainte cu încă 10 puncte, altfel trebuie să îl mutați înapoi și să reîncercați etalonul până când performanța este stabilă și fără erori. După cum sa menționat mai sus, este posibil și crește tensiunea GPU pentru a permite valori ale ceasului mai mari decât limita inițială prin creșterea valorii tensiunii de bază care este în procente.
Creșteți-l cu 5% și apoi executați criteriul de referință pentru a verifica dacă nu există instabilitate.
Creșterea tensiunii determină, de asemenea, o creștere a căldurii care trebuie ținută sub control.
Valoarea limită Temp în Afterburner ne spune că, atunci când placa grafică atinge acea temperatură, PC-ul se va opri din motive de siguranță.
Această valoare poate fi mărită, dar nu este deloc recomandată. Procesul de creștere încet a valorilor ceasului și tensiunii poate fi repetat din nou și apoi măsurarea performanței cu valoarea de referință, până când vedeți primele probleme.
În acel moment, reveniți la valorile anterioare, asigurați-vă că temperatura nu crește prea mult folosind din nou punctul de referință și stabilizați overclocking-ul în Afterburner.
Rezultatul final ar trebui să fie o îmbunătățire a performanței de aproximativ 10% sau, eventual, mai mult, în funcție de configurația computerului. Cu Afterburner, este, de asemenea, posibil să măriți viteza de ceas a memoriei GPU, dar nu este recomandat, deoarece performanța nu va crește semnificativ.
De asemenea, Afterburner poate manipula viteza ventilatorului pe GPU, care în mod implicit este în modul „auto”, care este bine.
Placa grafică va crește sau micșora automat viteza ventilatoarelor de răcire atunci când senzorii săi de temperatură detectează necesitatea de a face acest lucru. Odată ce ați terminat overclockarea în Afterburner, uitați-vă la blocarea din dreapta jos care trebuie deblocată și apoi faceți clic pe disc pentru a salva configurația, apoi faceți clic pe unul dintre numere pentru a salva profilul.
În caz de probleme, puteți apăsa oricând tasta care restabilește valorile inițiale, cea cu săgeata care revine înapoi.
Post a Comment