Multi angajatori si multe scoli cer cunostinte minime de utilizare a computerelor, cum ar fi redactarea de texte sau navigarea pe internet, utile pentru imprimarea unor documente sau intocmirea de proiecte. Insa capacitatea computerelor nu se limiteaza la actiunile enumerate.
Acestea pot fi folosite pentru a juca diferite jocuri, pentru divertisment sau ca si combine stereo. Insa, v-ati pus vreodata intrebarea cum functioneaza computerele? Ei bine, acestea urmeaza instructiunile unor programe, care sunt stocate in 0-uri si 1-uri pe hardrive si pe driverul de CD ROM. Totul este in sistem binar, nu doar driverele. Sistemul binar contine instructiunile pentru hardware si partile fizice ale unui computer. Intelegerea hardware-ului este importanta pentru repararea, upgradarea si imbunatatirea computerului.
Iata cum puteti stii totul despre un hardware:
1
In primul rand trebuie sa stiti sa faceti diferenta intre hardware si software. O diferenta fundamentala intre acestea este aceea ca componentele hardware-ului (mouse, monitor) pot fi atinse, iar cele ale software-ului nu, acesta din urma avand programe incarcate in memoria si sistemul de operare a computerului.
2
Informati-va cu privire la dispozitivele de intrare, care sunt folosite pentru a introduce informatii in computer, cum ar fi instructiunile de miscare a cursorului mouse-ului sau diferite imagini. Toate tipurile de dispozitive de intrare, insa, ofera computerului niste tipuri de informatii, ce sunt sortate pe categorii, in functie de componentele de baza ale hardware-ului:
- Dispozitive de intrare pentru text
- Tastatura
- Dispozitive de intrare pentru indicare
- Mouse
- Dispozitive de intrare audio
- Microfonul
- Dispozitive pentru jocuri
- Joystick
- Controlor de jocuri
- Dispozitive de intrare pentru imagini si video
- Scanner
- Camera Web.
3
Informati-va cu privire la dispozitivele de iesire principale, ce reprezinta modul in care computerul raspunde la ceea ce face utilizatorul. De exemplu atunci cand miscati mouse-ul, cursorul de pe ecran se misca, ca raspuns la miscarea acestuia. Atunci cand apasati tasta de spatiu in notepad, cursorul se misca in functie de cate ori a fost apasata aceasta. Si aceste dispozitive se impart in mai multe categorii, in functie de hardware, dupa cum urmeaza:
- Video
- Monitor
- Imagune
- Imprimanta
- Audio
- Boxe (standard sau casti).
4
Informati-va cu privire la dispozitivele BUS interne, mai precis despre tipurile de dispozitive pe care acestea le controleaza. In general dispozitivele BUS interne controleaza anumite dispozitive de iesire, accesul la internet si, in majoritatea sistemelor mai vechi, anumite dispozitive de intrare. Alte tipuri de dispozitive BUS interne pot controla driverele de disk, cum ar fi IDE sau Serial ATA, Floppy, etc.
Informati-va cu privire la dispozitivele BUS externe, cum ar fi USB-ul sau BUS-ul de Serie Universal, ce include eSATA sau alte versiuni externe ale dispozitivelor Serial ATA.
5
Informati-va cu privire la dispozitivele de stocare interne si detasabile. Este important sa cunoasteti diferenta intre driverele IDE si Serial ATA si driverele floppy, sa stiti care drivere se potrivesc in anumite drivere, cum arata cablurile, etc. Trebuie, de asemenea, sa puteti face diferenta intre Driverele CD si Digital Video Disk, ce reprezinta W si RW, ce sunt hard diskurile si kilobytes, megabytes, gigabytes si terabytes.
6
Nu in ultimul rand, informati-va cu privire la hardware-ul placii de baza, despre Unitatea Centrala de procesare, despre Memoria RAM, despre Sistemul de Baza de Intrare/Iesire si cum se configureaza acesta.
Post a Comment