Deși atunci când instalăm ferestre din acest sistem vine cu o colecție de programe și aplicații pentru a începe să-l folosească, adevărul este că acestea sunt insuficiente pentru un utilizator obișnuit. Ca parte a configurării și pornirii Windows, primul lucru pe care trebuie să-l facem imediat ce instalăm sistemul de operare este să descărcăm și să instalăm toate programe pe care le folosim de obicei sau de care vom avea nevoie mai târziu, de exemplu, pentru a lucra.
Pe web putem găsi o infinitate de programe diferite. Cu toate acestea, majoritatea nu sunt necesare pentru majoritatea utilizatorilor. Iar instalarea de programe de care nu avem nevoie tot ce face este să ocupe spațiu și să facă PC-ul nostru să meargă lent.
Cu toate acestea, există o serie de aplicații pe care le putem considera "esenţial" ar trebui să fie pe toate computerele Windows, deoarece acestea sunt cele care ne vor permite să lucrăm normal și să îndeplinim toate sarcinile de zi cu zi.
În continuare, vom vedea care sunt acestea programe obligatorii pentru Windows .
Browsere web mai bune
Browserul este programul care ne va permite să navigăm pe Internet și să vizităm pagini web. Windows vine cu un browser în mod implicit, dar putem instala și altele, astfel încât să îl putem folosi pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre.
Google Chrome
Desigur, primul program care nu putea lipsi de pe computerul nostru este Chrome. Browserul Google, cel mai utilizat în lume. Acest browser este esențial pentru toți acei utilizatori care folosesc serviciile acestei companii (cum ar fi Gmail, sincronizarea parolei etc.) și vor să aibă totul întotdeauna sigur și sincronizat între PC-uri și dispozitive mobile. Nu este exact cel mai privat browser care există și nici cel care consumă cele mai puține resurse. Dar este adevărat că este unul dintre cele mai confortabile de utilizat. Prin urmare, 7 din 10 persoane îl folosesc pe computerele lor.
Descarcă Google Chrome.
Microsoft Edge
Margine is MicrosoftBrowserul a fost inclus implicit în Windows 10. Până nu demult, acest browser era considerat un program pe care ar trebui să îl evităm. Cu toate acestea, versiunile mai noi bazate pe Chromium (cum ar fi Chrome) s-au dovedit a fi la fel cu browserul Google. Și dacă nu vrem să fim sub controlul Google, Edge devine o opțiune excelentă de luat în considerare. Un browser rapid, simplu și ușor cu care putem naviga respectând confidențialitatea noastră.
Descărcați Edge.
Firefox
Firefox este browserul Mozilla. Principala sa caracteristică este că este un browser open source, conceput mai ales pentru confidențialitatea utilizatorilor. Firefox nu urmează aceeași filozofie ca Chrome sau Edge, dar folosește propriul motor pentru a oferi utilizatorilor o experiență de navigare total diferită. În ceea ce privește consumul, dă mai mult sau mai puțin mâna cu Chrome, deși unii utilizatori spun că atunci când încărcarea site-urilor web este foarte mare, consumă mai puțin și funcționează mai repede.
Descărcați Firefox.
Antivirus esențial
Conectarea la Internet astăzi fără antivirus nu este deloc recomandată. Rețeaua este plină de amenințări și hackeri care așteaptă cea mai mică oportunitate de a ataca utilizatorii. Prin urmare, pe lângă utilizarea bunului simț, este necesar să avem un antivirus bun care să ne protejeze de aceste amenințări.
Windows Defender
Windows Defender este antivirusul implicit instalat în Windows 10. Acest software de securitate are un motor de protecție, care este actualizat în timp real, a firewall, și alte scuturi de securitate care ne ajută să fim întotdeauna protejați de toate amenințările.
Pentru a fi sincer, acest antivirus este cel mai bun pe care îl putem instala pe Windows 10. Securitate testele au arătat în mai multe rânduri că oferă o protecție perfectă și performanțe excelente. În plus, este cel care ne va da cele mai puține probleme cu actualizările sistemului de operare. Prin urmare, este singurul antivirus ca atare pe care îl vom recomanda să îl folosim.
Windows Defender nu se descarcă, vine implicit în Windows 10.
Malwarebytes Anti-Malware
Antivirusurile sunt capabile să detecteze cei mai periculoși viruși, viermi și troieni. Dar există un alt tip de software nedorit care se poate ascunde pe computerele noastre. Prin urmare, este de asemenea necesar să aveți software specializat pentru acest alt tip de malware din a doua divizie, cum ar fi Malwarebytes Anti-malware .
Acest program gratuit ne permite să analizăm computerul nostru în căutarea tuturor acelor mici amenințări pe care principalul nostru antivirus le-a ratat. În plus, poate fi rulat alături de acesta fără a exista niciun fel de conflict, deci este ideal și să aveți o a doua opinie despre dacă PC-ul nostru este sau nu curat.
Descărcați Malwarebytes Anti-Malware.
Cele mai bune programe de backup
Datele sunt cel mai valoros lucru pe care îl păstrăm pe computer. Pierderea unui program nu implică nimic, deoarece îl putem descărca din nou în orice moment. Dar pierderea unui loc de muncă, a unui document sau a fotografiilor personale este destul de dureroasă. Și, deși există software pentru a încerca și recupera fișierele șterse, nu există o protecție mai bună decât o copie de rezervă.
OneDrive
OneDrive este cloud-ul Microsoft. Doar având un cont Microsoft, putem avea 15 GB gratuit pentru a salva ceea ce dorim în cloud. Acest serviciu de stocare este complet integrat în Windows 10, deci îl putem folosi ca și cum ar fi un alt folder de pe computer. Toate datele vor fi în siguranță și le putem accesa de pe orice dispozitiv.
Microsoft ne oferă 15 GB OneDrive gratuit, dar putem obține 1 TB stocare cumpărând abonamentul Office 365, care ne va oferi și acces la toate programele Office.
OneDrive este instalat în mod implicit în Windows 10. Dar putem accesa site-ul său web de aici .
Unitate Google
Dacă avem un Android mobil sau dorim pur și simplu ca toate datele noastre să fie centralizate în Google, apoi putem înlocui OneDrive cu Disc Google . În linii mari, ceea ce ne oferă acest program este același cu ceea ce ne oferă OneDrive: un spațiu de stocare în cloud pentru a păstra o copie de rezervă a tuturor datelor pe care le avem pe computer. Cu toate acestea, Google Drive este mult mai puțin integrat cu cloud-ul și, prin urmare, sarcina de a face copii poate fi mai manuală și depindem mai mult de browser.
Cu Google Drive avem 15 GB gratuit pentru a economisi ceea ce dorim și putem plăti 2 euro pe lună pentru 100 GB, 3 euro pe lună pentru 200 GB sau 10 euro pe lună pentru 2 TB. Putem partaja acest spațiu de stocare cu membrii familiei.
Accesați Google Drive.
Acronis True Image
Dacă ceea ce căutăm este să putem face copii de rezervă locale (de exemplu, pe un hard disk extern sau pe o altă unitate), un program excelent pe care îl putem găsi în acest scop este Acronis True Image . Acest software este foarte ușor de utilizat și ne permite atât să facem copii de rezervă manuale, cât și să le programăm să ruleze automat și nu mai trebuie să ne facem griji cu privire la aceste copii.
Cu Acronis putem avea întotdeauna datele noastre protejate (pe lângă faptul că sunt criptate, pentru a împiedica accesul altor persoane) și, dacă trebuie să le recuperăm, le putem face individual, lucru pe care multe programe nu îl permit.
Descărcați Acronis True Image.
Macrium Reflect
Dacă căutăm un program similar cu Acronis, dar pe care îl putem folosi gratuit, fără a plăti, atunci putem apela la Macrium Reflect . Acest software ne permite să creăm copii de rezervă manuale sau automate pe care le putem salva atât pe hard disk-urile locale, cât și la distanță, și chiar în cloud. O soluție foarte completă, sigură și ușor de utilizat datorită căreia vom putea avea toate datele noastre întotdeauna sub control.
Descărcați Macrium Reflect.
Suitele de birou să lucreze
Indiferent dacă scrieți documente, țineți o contabilitate sau faceți prezentări, este necesar să aveți o suită de birou bună pe computerul nostru. În rețea putem găsi o bună varietate a acestora; unele gratuite, iar altele plătite. În continuare, vom vedea care sunt cele mai bune pe care le putem instala în Windows 10.
Microsoft Office
Birou este suita de birou Microsoft. Acesta este cel care ne va permite să instalăm Word, Excel, PowerPoint și alte programe cu ajutorul cărora vom putea scrie documente, realiza foi de calcul sau crea diapozitive. Majoritatea utilizatorilor, și aproape toate companiile, folosesc această suită de birou, deci parierea pe aceasta este o garanție a compatibilității.
Microsoft Office este un program cu plată. Putem cumpăra o licență unică pentru a utiliza cea mai recentă versiune sau să ne abonăm la Office 365 printr-o plată lunară sau anuală care, pe lângă faptul că ne oferă acces nelimitat la Office, ne oferă beneficii suplimentare, precum 1 TB de stocare în OneDrive. În plus, putem partaja licența Office 365 cu încă 5 membri ai familiei, fiecare dintre ei având 1 TB spațiu de stocare independent.
Descărcați Microsoft Office.
LibreOffice
Dacă ceea ce dorim este o suită gratuită pe care nu trebuie să o plătim și care este compatibilă cu Office, atunci trebuie să o instalăm LibreOffice pe computerul nostru . Această suită open source are un procesor de text (Writer), un program de calcul tabelar (Calc) și un instrument de prezentare (Impress) care ne va permite să înlocuim programele Office scumpe, dar fără a ne întoarce spatele la compatibilitatea cu această suită.
Descărcați LibreOffice.
Vizualizator și editor PDF
Formatul PDF este unul dintre cele mai utilizate atunci când vine vorba de lucru. Acest format de document, creat de chirpici, se caracterizează mai ales prin prevenirea editării neautorizate, prin menținerea proporțiilor și stilului și prin includerea tuturor elementelor, inclusiv a fontului, care modelează documentul.
Adobe Acrobat
Desigur, primul dintre programele pe care le vom recomanda este Adobe Acrobat . Acesta este software-ul oficial pentru a lucra cu toate aceste tipuri de documente. Pe de o parte, avem versiunea Reader, complet gratuită, care ne va permite să deschidem tot felul de documente și să interacționăm cu acestea la un nivel de bază, de exemplu, să completăm formulare sau să facem adnotări simple. Și, pe de altă parte, avem Acrobat, programul oficial pentru a crea și edita tot felul de documente în acest format, fiind, fără îndoială, unul dintre cele mai complete pe care le putem găsi.
Descărcați Acrobat Reader.
Microsoft Edge
Dacă suntem dintre cei cărora le place să păstreze sistemul cât mai simplu posibil și cu cel mai mic număr de programe instalate, putem profita de noul Edge Chromium și utilizați-l ca vizualizator PDF implicit. Noile versiuni ale Edge includ unul dintre cei mai buni vizualizatori PDF gratuit. Cu acesta vom putea deschide orice document și vom avea acces la o serie de instrumente simple de editare care ne vor permite să realizăm câteva modificări de bază în program. Edge este complet gratuit și open source, așa că ne poate ajuta să evităm instalarea altor programe pe PC.
Descărcați Edge Chromium.
SumatraPDF
Dacă ceea ce dorim este un program simplu și total open source, atunci cea mai bună opțiune pe care o putem găsi este SumatraPDF. Acest program se concentrează practic pe deschiderea tuturor tipurilor de documente PDF (și, de asemenea, cărți electronice) și are doar funcțiile de bază care ne permit să deschidem documentul, să vedem indexul, să selectăm text și puțin altceva.
Descărcați SumatraPDF.
Muzică și videoclipuri
Redarea multimedia este, de asemenea, un alt factor important al computerului nostru. Indiferent dacă este vorba de timp liber sau de companie în timp ce lucrăm, majoritatea dintre noi ne folosim cu siguranță de computerele noastre pentru a asculta muzică. La fel ca și noi pentru a viziona tot felul de videoclipuri, seriale și filme.
Spotify
Dacă îți place muzica și, de obicei, o asculți în timp ce stai în fața computerului tău, fără îndoială, programul esențial pe care nu-l putem rata este Spotify. Aceasta este cea mai mare platformă de streaming de muzică pe care o putem găsi pe web. În el putem găsi absolut orice grup sau melodie pe care vrem să o ascultăm. Dacă nu ne deranjează să ascultăm reclame (ca la radio), putem folosi acest program complet gratuit și fără limitări. Dar dacă nu vrem, putem plăti pentru abonamentul Premium și putem asculta toată muzica pe care o dorim fără un singur anunț.
Descărcați Spotify.
VLC
Și dacă ceea ce ne place este să vizionăm videoclipuri, fără îndoială va trebui să le instalăm VLC. Acesta este cel mai bun player video gratuit pe care îl putem găsi pentru PC. Pe lângă faptul că este gratuit și open source, caracteristica sa principală este că include codecuri în mod implicit pentru a deschide orice format audio sau video fără nicio problemă, fără nicio configurație și fără a fi nevoie să instalați nimic.
De asemenea, dacă sunteți unul dintre cei care încă păstrează micile colecții de muzică în format MP3 sau pe CD fizic, VLC îl va putea reda și.
Descărcați VLC.
Ediție imagine
O utilizare foarte obișnuită a computerului este și retușarea imaginilor. Fie la nivel profesional, fie la un nivel foarte de bază, cu siguranță am folosit vreodată computerul pentru a retușa sau a modifica o fotografie. În Windows putem găsi o infinitate de programe în acest scop, dar unele dintre cele mai importante sunt următoarele.
Adobe Photoshop
Photoshop nu are nevoie de introducere. Software-ul profesional de retușare a fotografiilor Adobe este cel mai complet pe care îl vom găsi. Datorită tuturor funcțiilor și instrumentelor pe care le oferă acest program, vom putea face literalmente orice cu el. Desigur, va depinde de timpul pe care îl avem, de cunoștințele și abilitățile noastre. Photoshop este un program plătit și, pentru a-l utiliza, trebuie să plătim abonamentul la planul de fotografie Adobe în fiecare lună.
Descărcați Photoshop.
GIMP
Dacă căutați ceva de genul Photoshop, dar pe care îl puteți folosi gratuit, atunci programul dvs. este GIMP. Acest software open source ne aduce multe dintre funcțiile și caracteristicile Photoshop, astfel încât să le putem folosi fără a plăti. Deși ne poate merita la nivel personal, pentru locuri de muncă profesionale și foarte avansate poate lăsa puțin de dorit. Mai ales atunci când lucrați cu straturi sau utilizați instrumente AI. Dar, ca program, este excelent și îl putem descărca și instala gratuit pe orice sistem de operare al computerului.
Descărcați GIMP.
Paint.NET
Paint este programul de desen inclus în mod implicit în Windows 10. Acest program este prea simplu și de bază și aproape nimeni nu îl folosește, cu excepția editării rapide. Dar dacă vrem ceva mai simplu decât cele două programe anterioare, de asemenea gratuite, și similar cu Paint, atunci putem încerca Paint.NET . Acest software este, aproximativ vorbind, o versiune „îmbunătățită” a Paint-ului Microsoft, cu mai multe instrumente și funcții pentru a putea face modificări fără a atinge nivelul software-ului Microsoft.
Descărcați Paint.NET.
ShareX
ShareX nu este un program de editare ca atare. Dar dacă ceea ce facem de obicei sunt capturi de ecran, va fi, fără îndoială, foarte util. Acest program complet gratuit și open source automatizează sarcina de a face și de a salva capturi de ecran. De asemenea, ne permite să selectăm spațiul pe care dorim să-l capturăm (în loc să capturăm întregul ecran) și are câteva instrumente de bază pentru a picta pe ecran înainte de capturare, cum ar fi un creion, săgeți și chiar un instrument de estompare sau pixelare.
Descărcați ShareX
Descărcați fișiere
Descărcați de obicei fișiere de pe Internet? Browserele web au propriul lor manager de descărcare care ne permite să descărcăm fișiere de pe servere. Dar acești manageri sunt foarte simpli și nu au funcționalități foarte scurte. În plus, acestea nu sunt compatibile cu anumite protocoale, cum ar fi torrentul. Prin urmare, alte programe pe care trebuie să le instalăm imediat ce avem ocazia sunt:
Transmisie
Transmisie este unul dintre cele mai bune programe de descărcare torrent pe care le putem găsi. Acest client nu are nicio legătură cu uTorrent, deoarece este un program foarte simplu de utilizat, fără publicitate, total gratuit și open source. Unul dintre cele mai bune dacă de obicei descărcăm fișiere torrent de multe ori și ceea ce ne dorim este în esență acela, ca acestea să fie descărcate și nimic altceva.
Descărcați transmisia.
JDownloader
Dacă de multe ori descărcăm fișiere de descărcare directă, jDownloader ne va ajuta în această sarcină. Acest program este, de asemenea, gratuit și open source și ne va permite să automatizăm descărcarea tuturor fișierelor pe care le dorim de pe orice server. În plus față de descărcarea directă, jDownloader ne va permite să descărcăm fișiere de la găzduiri populare, cum ar fi Mega sau Google Drive, cu avantajele conturilor Premium și chiar de la servere private care necesită o parolă. Deși aveți multe opțiuni și poate părea prea haotic, face treaba perfect.
Descărcați JDownloader.
qBittorrent
Deși cu Transmission ar trebui să avem destule, un alt excelent manager de descărcare torrent este qBitorrent. Acest program arată un pic mai mult, din punct de vedere estetic, ca uTorrent. Dar este un program foarte ușor, total gratuit, fără reclame și open source. O opțiune excelentă dacă transmisia nu ne convinge sau dacă suntem în căutarea unui program și mai ușor chiar și la performanță maximă.
Descărcați qBittorrent.
Managerii de parole
Parolele sunt unul dintre cele mai importante articole personale de astăzi. Datorită acestora, împiedicăm accesul persoanelor neautorizate la site-urile web și imitarea noastră. Cu toate acestea, în zilele noastre este necesar să utilizați parole complexe și diferite pentru fiecare site web. Aceste parole sunt de obicei dificil de memorat. Prin urmare, este necesar (sau, cel puțin, foarte recomandat) să aveți un manager de parole bun.
1Password
1Password este unul dintre cei mai populari manageri de parole pe care îl putem găsi pe web. Acest lucru ne permite să păstrăm toate parolele sincronizate pe dispozitivele noastre și chiar să le împărtășim cu rudele noastre într-un mod simplu. Are clienți pentru PC și dispozitive mobile și chiar extensii pentru a avea parole la îndemână în orice browser. Desigur, acest serviciu este plătit și va trebui să plătim o taxă lunară (nu foarte scumpă) pentru a putea utiliza acest instrument.
Descărcați 1Password.
LastPass
LastPass a fost unul dintre primii manageri de parole cloud sigure care au câștigat popularitate. Deși acest program a fost întotdeauna plătit, astăzi are o versiune gratuită, pentru uz personal, care este mai mult decât suficientă pentru a salva toate parolele dorite și a le sincroniza cu toate dispozitivele noastre. O soluție online excelentă pentru cei care caută modalitatea ușoară.
Descărcați LastPass.
KeePass
Dacă ne pasă cu adevărat de parolele noastre, nu le-am da niciodată două companii private, cum ar fi 1Password și LastPass, cu servere total opace care pot face orice dorim cu cheile noastre. Prin urmare, ca alternativă la cele două servicii anterioare, vă recomandăm să utilizați KeePass. Acest program este complet gratuit și open source și ne permite să creăm o bază de date sigură și criptată pe care o putem gestiona singuri, fără a depinde de alte companii sau alte servere. În plus, datorită pluginurilor sale, putem adăuga manual sincronizarea în cloud printr-un FTP, OneDrive sau Google Drive. Cel mai bun mod de a păstra toate parolele noastre în siguranță și departe de controlul companiilor terțe.
Descărcați KeePass.
Compresoare de fișiere
Indiferent dacă descărcăm fișiere de pe Internet sau dacă partajăm de obicei fișiere cu alte persoane (de e-mail, în cloud etc.) este foarte important să aveți un compresor de fișiere bun. Windows 10 este capabil să deschidă fișiere ZIP și să se comprime în acel format, fără a fi nevoie de software suplimentar. Cu toate acestea, dacă dorim suport pentru mai multe formate, va trebui să apelăm la alte programe specializate.
WinRAR
WinRAR este compresorul de fișiere prin excelență. Acest program este originalul formatului RAR, deși ne permite, de asemenea, să deschidem multe alte formate fără probleme, fiind un all-in-one în ceea ce privește compresia și decompresia fișierelor. Deși orice program poate deschide fișiere RAR, WinRAR este singurul care poate comprima în acest format. Și este, de asemenea, singurul care acceptă noul format RAR5 îmbunătățit.
Deși este plătit, perioada de încercare de 40 de zile a acestui program nu se termină niciodată, așa că, dacă nu ne deranjează să vedem un mesaj care ne cere să plătim, atunci îl putem folosi fără limite.
Descărcați WinRAR.
7Zip
Dacă am văzut vreodată un fișier în format 7z, atunci trebuie să știm că a fost creat cu 7Zip motor. 7Zip este un compresor de fișiere open source complet gratuit, care ne va permite să lucrăm cu propriul format (de asemenea deschis) și să deschidem și să comprimăm fișiere în alte formate. Problema cu acest program este că interfața sa este foarte simplă și mulți dintre ei se retrag. Dar este un program foarte simplu, ușor și gratuit pe care îl putem folosi pentru a comprima și decomprima orice tip de fișier.
Descărcați 7Zip.
PeaZip
Dacă dorim un program similar cu WinRAR, dar gratuit și open source, atunci fără îndoială ar trebui să optăm pentru PeaZip. Acest compresor de fișiere folosește propriile biblioteci, dar folosește și motorul 7Zip pentru a putea deschide și comprima fișiere în orice format, chiar și RAR5 (numai în citire). În plus, are și un număr mare de opțiuni și caracteristici care îl fac, fără îndoială, cel mai bun compresor de fișiere gratuit și OpenSource pentru Windows.
Descărcați PeaZip.
Post a Comment